De juiste framehoogte

fiets 2

De juiste framehoogte

Wat zijn de juiste framehoogtes zul je je misschien afvragen, nu je net een prachtige nieuwe opafiets of omafiets hebt zien staan. Want een goede fiets moet natuurlijk wel precies passen, en dus niet te hoog, maar vooral ook niet te laag zijn. Want alleen op een precies passende fiets kun je goed fietsen. De framehoogtes bij fietsen kun je eigenlijk vergelijken met de maten bij kleding, althans de standaard kleding. Heb je maat 40, dan is maat 42 veel te groot, en maat 38 veel te klein. En zo is het precies net zo als we over de framehoogte bij een fiets praten. Is framehoogte 26 inch precies goed voor jou, dan zul je niet prettig fietsen op de framehoogtes 24 en 28 inch. Je kunt immers net niet met je voeten bij de grond, of je zit in een erg gebogen houding op de fiets. Beide is niet prettig, en als je door een te grote framehoogte niet makkelijk met je voeten bij de grond kunt komen, kan het ook nog gevaarlijk zijn. Een goed passende fiets is daarom enorm belangrijk. Ga je een nieuwe omafiets of opafiets kopen, dan is het ook altijd aan te bevelen om op te meten wat de juiste framehoogte is voor jou, of voor een andere persoon voor wie de fiets gekocht wordt. En dat is niet alleen bij volwassenen erg belangrijk, maar bij kinderen misschien wel nog belangrijker.

Wat is de juiste framehoogte voor mij?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de framehoogte van een fiets bepaald wordt door de framemaat. Hoe hoger de framemaat, dus als het ware de grootte van het frame, hoe hoger ook de framehoogte is. De juiste framehoogte kan overigens ook per type fiets verschillen. Voor de juiste framehoogte voor een omafiets of een opafiets kun je van het volgende uitgaan. De makkelijkste methode om de juiste framehoogte te bepalen, is de lengte van je binnenbeen te meten. Daarbij maakt het niets uit of je de binnenbeenmaat opmeet van het linkerbeen of van het rechterbeen. Beide benen zijn immers normaliter even lang. Doe dit op blote voeten, en ga ongeveer met beide voeten 20 centimeter uit elkaar staan. Meet de lengte met bijvoorbeeld een duimstok op van kruis tot aan de onderkant van een voet. Vermenigvuldig deze lengte met 0,68. Als bijvoorbeeld de binnenbeenmaat 84 is, maal 0,68 = 57,12 centimeter. In dat geval is framemaat 57 centimeter het meest geschikt, omdat deze het dichste in de buurt komt. 57 centimeter framehoogte wordt overigens ook vaak aangegeven als 28 inch. Komt de binnenbeenlengte niet precies overeen met een framehoogte, kun je vaak het beste de dichtstbijzijnde framehoogte nemen. Zit er erg veel verschil tussen de uitkomst van de berekening en de volgende framehoogte, kun je de juiste framehoogte ook bepalen aan de hand van de volgende lijst, hoewel deze methode wat minder nauwkeurig is.

1.50 – 1.65 cm lichaamslengte, juiste framehoogte 49 cm
1.55 – 1.70 cm lichaamslengte, juiste framehoogte 51 cm
1.60 – 1.75 cm lichaamslengte, juiste framehoogte 53 cm
1.70 – 1.85 cm lichaamslengte, juiste framehoogte 57 cm
1.85 – 1.95 cm lichaamslengte, juiste framehoogte 61 cm
1.95 – 2.10 cm lichaamslengte, juiste framehoogte 65 cm

Overigens, op de bovenstaande methoden kun je makkelijk de framehoogte bepalen bij een opafiets of een omafiets. Bij andere fietstypen kan de lengtebepaling ietwat afwijken.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *